Hm

2011 február 12. | Szerző: |

 

Történt vala, hogy a boltba betérve az újságos állvány felé vettem az irányt, mert valahogy jobban vonzódóm a papíron lévő dolgokhoz, mint azokhoz, amik bitekben meg bájtokban vannak megadva. Én már csak ilyen maradi vagyok na. Vettem egy “főzős” újságot, mert gyűjtöm őket. Nyilvánvalóan a nagy részét sosem fogom felhasználni, de megnyugtat a tudat, hogy ha valami érdekességre vágynék, van hova nyúlnom.

Ebben az újságban találtam az alábbi receptet.

BELGA SÖRÖS FÁNK

Hozzávalók:

2,5 dkg vaj
1 dl tej
2 dkg élesztő
40-50 dkg liszt
1 tojás
1 tk. cukor
1 dl világos sör

Elkészítés

A tejet meglangyosítjuk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Én a mikróban melegítettem a tejet egy vastag falú kerámiaedényben, ami megtartja a hőt, és annak érdekében, hogy meleg is maradjon, betakartam alufóliával. Kb. 10 perc kell neki, amíg szépen felfut.

Mindeközben megolvasztjuk a vajat, amire szerintem szintén tökéletesen megfelel a mikró. Én személy szerint fele vaj, és fele margarin kombinációját használtam, és nem ártott meg neki, de aki ragaszkodik a vajhoz, az tegye nyugodtan:-) Ezek után szétválasztom a tojást, a sárgáját a cukorral nagyjából kikeverem, a fehérjét azonban félreteszem, és később verem fel, különben összeesik.

Miután előkészültünk, öntsünk bele egy nagy keverőtálba olyan 45 dkg lisztet, majd vájjunk kis mélyedést a közepébe, és először öntsük hozzá a tejes élesztőt, majd jól dolgozzuk össze. Ezt ismételjük meg a vajjal, a tojássárgájával, és a sörrel. A lényeg, hogy olyan tésztát kapjunk, ami mindent összeszed a tál széléről, mondhatni fényesre törli azt. Ha kevés lenne a liszt, akkor óvatosan adagoljunk még hozzá.

Mindennek a végén egy puha, könnyen formálható, de stabil tésztát kell kapjunk, amit letakarva az előírt egy óráig meleg helyen kell dagasztani. Az 1 óra végére kb a duplájára fog dagadni. Miután megdagadt, beleadagoljuk a felvert tojásfehérjét, adunk még hozzá lisztet, ha kell.

Az olajat felforrósítjuk annyira, hogy ha beledobunk egy kis darab tésztát, akkor az bugyborékolva kezd el sülni. Én kézzel szaggattam ki, kis gombócokat formáztam, majd kilapítottam őket, mint ha kis pizzatészták lennének. Két perc alatt tényleg átsül, egy percenként kell megforgatni.

A problémák az eredeti receptben 😀

Az eredeti recept szerint az élesztőt csak bele kell dobálni a langyos tejbe, és mehet is a lisztbe. Olyan nincs, hogy az élesztőt beledobáljuk a tejbe, aztán ukkmukkfukk mehet is bele a tésztába. Annak kell legalább 10 perc, amíg szépen “felfut”, vagyis felhabosodik. Ezt nagyon könnyű megállapítani, mert amikor beletesszük az élesztőt a tejbe, lesüllyed az aljára, azonban mikor elkezd működni benne az élesztőgomba, akkor valamennyi feljön a tetejére, és felhabosodik. Általában akkor jó, mikor elég gusztustalanul néz ki, és leginkább úgy néz ki, mintha valaki belerakta volna a rókabőrt a tejbe. Ezen cél eléréséhez egyébiránt nem árt egy kis cukor sem.

Szerintem nem kell ehhez robotgép, kézzel is nagyon jól össze lehet dolgozni az alapanyagokat.

Az eredeti recept szerint 20 dkg liszt kell hozzá. Ezzel a lisztmennyiséggel kb. egy jó híg massza fog kijönni, de semmi esetre sem egy szép, puha kelt tészta. Volt is meglepetés, mikor ráeszméltem, hogy ez a mennyiség nem stimmel. No de sebaj, borítottam én a lisztet:-D

Én a cukrot elkeverném a tojássárgájával, meggyorsítva ezzel a cukor felolvadásának folyamatát.

A vajjal nem volt problémám:-D

A tojásfehérje utólagos hozzáadásával meg úgy voltam, hogy furcsálltam, na de nem nagyon ronthat rajta, így ezen nem változtattam. Amúgy ennek a folyamatnak az eredménye még több liszt hozzáadása lett. Ebből a tésztából akkor sem lehetett kanállal szaggatni, ha meggebedtem.

Összességében elmondható, hogy nagyon finom, viszont melegen senki ne fogyassza, én ugyanis elkövettem ezt a hibát, aminek egy elég kiadós gyomorfájás lett az eredménye:-)

Most utána olvastam a neten, és van, ahol 2 dkg lisztet írnak, szóval valami tényleg nem stimmel:-D

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!