Gyümölcskrémes
2011 február 20. | Szerző: LadyEdna |
Ezt az édességet is édesanyámtól tanultam még egészen zsenge lyánykoromban, mert mikor ünnep volt, vagy hétvégén, vagy bármikor, mindig sütött valamit, én pedig imádtam mellette sürgölődni a konyhában. Kezdetben persze csak az egyszerűbb dolgokat kevergethettem meg, de aztán szépen lassan már a komolyabb dolgok is “megengedettek” voltak számomra.
Édesanyámtól tanultam meg egyébként hibátlan piskótát sütni is, és a mai napig nem értem, hogy valakinek hogy nem sikerül megcsinálnia. Bár múltkor Datocskával megvitattuk, hogy vannak azért elég durván rossz receptek, amiknél az a csoda, hogy ha sikerül.
Na szóval akkor lássuk a lényeget:
Hozzávalók:
– 14 tojás
– kb. 30-35 dkg cukor
– 20 dkg liszt
– 1 cs. (25 gr-os) zselatin
– búzadara
– gyümölcs (ez télen konzervgyümölcsöt jelent, nyáron pedig valamilyen édes idénygyümölcsöt. Én személy szerint konzervből a barackot ajánlanám, frissen pedig az epret vagy a málnát).
Elkészítés
A 6 tojás sárgáját 6 lapos evőkanál cukorral habosra kell keverni, ami annyit tesz, hogy egészen addig kell robotgéppel keverni, míg a massza majdnem fehér lesz, és kis buborékok lesznek benne. Általában ez tovább tart, mint a fehérje felverése, úgyhogy ettől nem kell megijedni, nem a tojás hibája. Akkor jó a sárgája, amikor már nem érezni benne a cukrot kóstolás közben, az teljesen felolvadt. Miután megfelelő lett a tojás, hozzákeverünk 6 nem túl púpos evőkanál lisztet, és egy késhegynyi (vagy egy kis kávéskanál) szódabikarbónát vagy sütőport, és azt beleforgatjuk a sárgájába, amiből így egy viszonylag száraz és sűrű krém lesz.
Szerintem ilyenkor már érdemes bekapcsolni a sütőt, közepes hőmérsékletűre, villanytűzhely esetén 160-165 fokra, mert így a sütő pont addigra lesz meleg, mire nekünk arra szükségünk lesz.
Ezek után kemény habbá verjük a fehérjét, és beleforgatjuk a sárgájába. Sokkal könnyebb úgy, hogy először a fehérjéből kiveszünk egy darabot, és azt durván forgatjuk bele a sárgájába, ami ezáltal fellazul annyira, hogy utána könnyebb legyen finoman beleforgatni a többit.
Ha ezzel megvagyunk, akkor egy kivajazott tepsibe rakjuk a masszát, és berakjuk a sütőbe. Sütőtől, és attól függően, hogy milyen magas falú tepsibe raktuk, kell neki olyan 15-20 perc. Negyedóránként mindenképpen ellenőrizzük le egy tű segítségével, hogy megsült-e. Ha nem ragad tészta a tűre, akkor a tésztánk tökéletes lett. Ha aranybarna a teteje, az ne tévesszen meg, mert nem biztos, hogy a belseje attól megsült. Ha esetleg olyan a sütő, hogy egyik fele jobban melegít, akkor erre figyeljünk, és forgassuk a tésztát, hogy kb. minden oldalról egyenletesen érje a hő.
Mialatt a tészta sül, vágjuk fel a gyümölcsöt kis, nem túl vastag karikákra.
A krémes krém elkészítése biztos bonyolult dolognak tűnhet, de ez badarság, borzasztó egyszerű elkészíteni, és még annak is ízlik, aki a cukrászdai krémes krémet nem szereti.
Ehhez szükségünk lesz egy lábasra, amibe beleütjük a maradék nyolc tojás sárgáját, 10 dkg cukrot (ha nincs mérlegünk, akkor két púpozott evőkanállal, ugyanis egy púpos ek. 5 dkg-nak felel meg), 5 dkg lisztet, egy csomag zselatint, és fél liter tejet. Ezt közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, míg csomómentes nem lesz. Általában akkor jó, mikor bugyborékolni kezd. Ha ez megtörténik, húzzuk le a tűzről, engedjük a mosogatóba hideg vizet, és állítsuk bele a lábast, hogy minél előbb lehűljön, ugyanis ahhoz, hogy bele tudjuk keverni a felvert tojásfehérjét, maximum kézmelegnek szabad lennie.
Míg hűl a krém, verjük fel a nyolc tojás fehérjét, amit amint a tészta langyosra hűlt, óvatosan keverjünk bele a már korábban leírt széles mozdulatokkal.
Ha mindezekkel megvagyunk, akkor már nincsen más hátra, mint összeállítani a süteményt.
Ehhez a piskótát helyezzük egy tálra, és vékony rétegben szórjuk meg búzadarával, hogy a gyümölcs levét megfogja, és az ne áztassa szét a remekművet. Ez után jöhet a gyümölcs egy rétegben, a tetejére pedig a krém.
Ahhoz, hogy a krém ne folyjon szét, érdemes magas falú edénybe helyezni az egész remekművet, egy magas falú jénai tökéletesen megteszi, hiszen az is cél, hogy látszódjon a remekmű, mert amellett, hogy isteni finom, még szép is.
Miután kész vagyunk a rétegezéssel, és a maradék krémet kinyaltuk a tálból (jó, ez nem kötelező, de sajnos én ragaszkodom hozzá:-)), rakjuk hűtőbe kb. egy éjszakára. Mondjuk minden tiszteletem azé, aki ki bírja várni, ugyanis nálunk ez a sütemény összesen nem él 24 órát, pedig tényleg egy éjszaka után igazán finom.
Jó étvágyat:-)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: