Narancszselé

Na visszatértem:-) Azt hiszem egy fél élet nem lenne elég elmesélni mit is ügyködtem én az elmúlt pár hónap alatt, de mivel nyilvánvalóan senkit nem feszít szét a kíváncsiság, inkább hagyom is a francba, és idefirkantok valami normálisat.

Szóval a narancszselé. Tudni kell rólam, hogy képes vagyok orrvérzésig TV Paprikát nézni (ugyanez igaz egyébként a River Cottage sorozatra is, bármely csatornán adják is), ahol is leadták Jamie (Oliver) karácsonyi ténykedését, aminek során alkotott egy mandarinzselét, amit én átköltöttem narancsra.

Hozzávalók:

– fél liter narancslé (szerintem semmi szükség a 100 %-osra, mert a rostoknak itt nincs nagy szerepe, és a hígabb szebben mutat megkocsonyásodva is)

– 2 kis zacskó zselatin (én kerülöm a lapzselatint, mert rossz tapasztalataim vannak vele. A zacskón mindig ellenőrizzük, hogy mennyi folyadék megszilárdítására elegendő az adott mennyiség, és akkor nem lőhetünk mellé)

– őrölt gyömbér, fahéj, szerecsendió

– 10 dkg cukor

– 2 ek méz

Elkészítés:

Roppant bonyolult művelet következik, mindenki nagyon figyeljen:-)

Felrakjuk a narancslevet a tűzre 10 dkg cukorral és 2 evőkanál mézzel melegedni. A méz opcionális, semmit nem veszít a dolog az élvezeti értékéből, ha kimarad. A narancslevet 20 percig főzzük, ha nagyon bugyogna, vegyük lejjebb a lángot. Forrhat a lötyi, de azért ne lobogva főzzük.

Mindeközben ízesítjük a fűszerekkel, mindegyikből annyit tegyünk csak bele, amennyi éppen meglátszik, ha beleszórjuk. Ha nagyon mértékegységet akarok mondani, akkor legyen egy késhegynyi mindegyikből.

Na miután szépen rotyogott vagy 20 percig, levesszük a tűzről, és belekeverjük a zselatint, amit előtte 4-5 ek narancslével kikevertünk. A zselatint a legcélszerűbb habverővel belekeverni, mert így elkerülhetjük, hogy csomós legyen.

És miután mindezzel megvagyunk, pohárkákba töltjük, berakjuk a fagyóba két órára, aztán pedig szépen megesszük:-)

Én töltöttem befőttesüvegbe, és bevittem a munkahelyre, mert sokáig eláll, így napokig megvan a kis desszertem, ami mégiscsak jobb, mintha betömnék valami csokit. Tejberizzsel pedig egyenesen zseniális:-)

Ja, a kis darabok benne narancsdarabkák, mert éppen volt kedvem pepecselni vele.

Címkék:
Tovább a blogra »