Gőzölt puding
2012 január 29. | Szerző: LadyEdna |
Helyesebben szólva gőzölt piskótáról van szó, de a korábban említett, és általam a rajongásig kedvelt River Cottage télen-nyáron-akármikor-bármikor című sorozatban láttam, amely angol ugye, és az angolok hajlamosak a desszertek nagy részét elegánsan puddingnak titulálni, így maradtam én is az eredeti elnevezésnél.
Na de nem is ez a lényeg, hanem maga a recept ugye. Nagyon fontos, hogy még mielőtt bárminek is nekiállnánk, izzítsuk be a sütőt a legmagasabb fokozatra (de legalább 200 fokra), hogy az alatt a kb. tíz perc alatt, amíg összeállítjuk a tésztát, kellően átforrósodhasson. Miután ezzel megvagyunk, neki is állhatunk elkészíteni a kis cuccot:-)
Hozzávalók:
– 1 citrom leve és héja
– 1 narancs leve és héja
– 10-10 dkg cukor
– 10 dkg vaj (de a sütőmargarin is tökéletesen megteszi)
– 10 dkg liszt
– 2 tojás
– fél csomag sütőpor
– egy csomag vaníliás cukor (én tudom, hogy mostanában a vaníliarúd a trendi, és afelől sincs semmi kétségem, hogy sokkal, de sokkal finomabb, mint a gagyi kis vaníliás cukor, de egyrészt nincs rá pénzem, másrészt pedig eszem ágában sincs kiadni darabjáért 5-600 forintot. Amint lemegy az ára a darabonkénti 200 forintra, természetesen én leszek a legnagyobb rajongója. Na meg aztán ha gyerekkoromban jó volt a vaníliás cukor, akkor most is jó lesz.)
És ennyi:-) Mint látható, még csak drágának sem mondható.
Elkészítés:
Keresünk egy kb 15 cm átmérőjű kis lábast, vagy hőálló tálat, amiben elkészíthetjük az alkotmányt. Én azért szeretem jobban lábasban sütni, mert így csak egy edényt koszolok, és az, hogy kevesebbet kell mosogatni, nem elhanyagolható tény ugye. A 15 cm-es átmérő azért fontos, mert ha szélesebb edénybe rakjuk, akkor a kis pudingunk nemes egyszerűséggel egy lapos izéhez fog hasonlítani, és közel sem lesz annyira guszta, mintha hagytuk volna szépen megemelkedni.
Miután megvan a kis lábasunk, lereszeljük a citrom és a narancs héját, és az egyik felét beleöntjük a lábasba, a másik felét pedig félretesszük, hiszen az majd a tésztába kell. Miután lereszeltük a héjat, kifacsarjuk a két gyümölcs levét, és az megy a citrom- és narancshéj mellé, 10 dkg cukorral egyetemben. Ez így elsőre ijesztő lehet, de a cél egy elég sűrű szirup lenne.
Ha mindezek (citrushéjak, azok leve, valamint a cukor) benne vannak a lábasban, felrakjuk a tűzhelyre közepes lángon, és jó tíz percig, negyed óráig melegítjük közepes lángon. Néha kavargassuk meg, és ügyeljünk arra, hogy soha ne forrjon. Amennyiben azt észlelnénk, hogy elkezd barnulni (a cukor elkezdene karamellizálódni), akkor vegyük le a tűzről, mert arra semmi szükség. De nem hiszem, hogy ez be fog következni, csak gondoltam szólok:-) Na ennyit a szirupról, mert amíg az elvan magában, a tésztát meg lehet csinálni.
A tésztához pedig először is szükségünk lesz a vajra és a cukorra, amit habosra keverünk együtt. Én 10-20 sec-re be szoktam rakni a vajat a mikróba, mert ha nagyon hideg, egy rémálom kikeverni. Miután ez megvan, mehet bele az előzőleg habosra kevert két tojás. A sorrend azért fontos, mert a vajas cukorba szinte lehetetlen belekeverni lisztet. Na szóval miután a vajat, a cukrot, és a tojást kikevertük, beleöntjük az átszitált lisztet, a fél csomag sütőport, valamint a vaníliás cukrot, és a maradék citrushéjakat.
A végén egy jól kenhető, de semmi esetre sem folyós tésztát kell kapnunk. Ha nagyon folyna, akkor tegyünk bele még egy kis lisztet.
Mindeközben a citrusos szirup is szépen elkészült, amit leveszünk a tűzről, és pár percig hagyjuk hűlni. Közben előveszünk egy olyan magasfalú tepsit, amibe belefér a kis lábosunk, és beleállítjuk, utána pedig beleöntjük a tésztát a lábasba. Nem kell megijedni, mert nem fogja beteríteni az edényt a tészta, a szirup a szélén ki fog lógni, ahogy az a képen is látszik.

Ezt követően a lábast lefedjük alufóliával, a tepsit pedig félig öntjük forró vízzel, majd betoljuk a sütőbe, és ennyi. A sütőt, amint beraktuk a kis szeretetcsomagunkat, levesszük a legalacsonyabb fokozatra. És innentől kezdve semmi dolgunk, két órán keresztül rá sem kell hederítenünk.
Nagyon fontos, még egyszer: sütőt levenni a legalacsonyabb fokozatra!!!!
A két óra elteltével kivehetjük, és akkor meglátjuk, hogy milyen szépen felemelkedett a tészta.
Ha kiszedtük a sütőből a kis süteményünket, várjunk pár percet, míg hűl egy kicsit, majd fejjel lefele borítsuk rá egy tányérra, és így az alján található szirup a tetejére kerül, mintegy beépített szószként.
Jó étvágyat:-)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: