Almás batyu

2012 február 5. | Szerző: |

 Mit mondjak, újabb egyszerűséggel bővült a kis repertoárom. Nem tudom mennyire jön át itt egyébként, de a legritkább esetben tervezek előre sütés-főzés miatt, leginkább csak kinyitom a hűtőt, és feldolgozom, amit ott találok.

Jelen esetben ez olyan 10 szem alma, és egy doboz fagyasztott leveles tészta volt. Mit volt mit tenni, megsütöttem hát:-)

Hozzávalók:

– 1 csomag leveles tészta (én sparosat vettem, hat db olyan 10×20-as tésztalap van benne. Gyorsfagyasztott egyébként, szerintem érdemes egyet a fagyóban tartani.)

– 8-10 szem közepes nagyságú alma

– 1 púpos teáskanál fahéj

– 1 evőkanál porcukor

– 1 tojás a kikenéshez

Elkészítés:

Először is lereszeljük az almákat (héj nélkül természetesen), majd hozzáadjuk a porcukrot és a fahéjat, elkeverjük, majd addig állni hagyjuk, míg előkészítjük a sütőt, és a tésztát.

A sütőt begyújtjuk a szokásos legmagasabb fokozatra, hogy mire végzünk, jól bemelegedjen.

A tésztalapokat elővesszük (ha fagyasztva volt, akkor felhasználás előtt olyan 2-3 órával azért vegyük ki a fagyóból), majd lisztezett deszkán kb. duplájára nyújtjuk, de legalább akkorára, hogy négy darab 10×10-es négyzet kijöjjön belőle. Akinek nincs nyújtódeszkája, az használja bátran a konyhapultot, én is azt szoktam, a borosüveg pedig kiváló sodrófa lehet:-)

Ha kinyújtottuk, elnegyedeljük, és minden kis tésztalap közepére egy púpos teáskanálnyi almát halmozunk, aztán kis batyut formázunk, aminek a legegyszerűbb módja, ha a négy véget fent összefogjuk, azokat a részeket, amelyek elállnának pedig hozzácsípjük. Én olyat is csináltam, hogy félbehajtottam a kis tésztalapokat, és villával nyomtam össze a két végét a tésztának, így még díszítést is kapott.

A kész kis batyukat alufóliával bélelt tepsire rendezzük. Nekem két részletben sikerült kisütnöm, de ha kisebb tepsivel csináljuk, lehet akár három kör is.

Mikor megvagyunk, akkor már csak annyi dolgunk van, hogy egy felvert tojással megkenjük a batyuk tetejét, és betoljuk a sütőbe, amit természetesen abban a pillanatban leveszünk a legalacsonyabb fokozatra.

Olyan 15-20 perc alatt átsül. Akkor már biztosan jó, ha kellemesen illatozik:-)

Ha kész, hűlni hagyjuk, majd porcukorral díszítve tálaljuk.

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!