A húsleves két élete
2012 február 17. | Szerző: LadyEdna |
Nem tudom ki hogy van vele, de nekem a húsleves mindig is olyan dolog volt, amit egyértelműen az anyukák tudnak a legjobban elkészíteni, nekem pedig csakis akkor lesz erre esélyem, ha már szültem legalább két gyereket.
Természetesen semmi nem áll távolabb a valóságtól. A húsleves a világ egyik legegyszerűbb étele, gyakorlatilag elronthatatlan, ugyanakkor lefagyasztva nagyon sokáig eláll, és később például egy gombaleves alapja lehet.
Hozzávalók:
– leveshús (így a legegyszerűbb leírni, mert mind a hentesnél, mint a boltban lehet ilyen címszóval húst kapni. A csirkeaprólék a legjobb, de pulykanyakból is nagyon finom. Én most vettem csirke felső combot is, mivel salátát akartam készíteni belőle harmadnapra.)
– leveszöldség (szintén lehet ilyen címszóval kapni. Ha részletezni kell, akkor mindenképpen kell: répa, fehérrépa, egy fej vöröshagyma, egy egész fej fokhagyma, zellergumó, karalábé, én szeretek beletenni még egy-két fej gombát is, esetleg egy szem krumpli, és zöldség zöldje)
– só, szemes bors
– tyúkhúsleves kocka (én néha rebelliskedek, és marhahúsleves kockát rakok bele)
Elkészítés:
Először is fel kell tenni a húst egy jó nagy lábasba. Én nyolc litereset használtam, aminek az aljára leraktam a húst, majd jó háromnegyedig felöntöttem.
Most annyi dolgunk van, hogy felforraljuk a vizet, és leszedjük a hús habját, ami az a gusztustalan szürkéssárgás trutyi lesz, ami feljön a víz tetejére forrás közben. (Ha nagyon lobogna, akkor vegyük egy kicsit lejjebb a lángot). A leszedést addig kell ismételni, amíg a víz ki nem tisztul, és már nem habzik. Ez van, hogy húsz perc alatt megvan, de volt, hogy negyven percig vártam.
Miközben a hús forrdogál, megpucolhatjuk és felapríthatjuk a zöldségeket. Nem kell kis darabokra, csak olyan nagyjából. A gombát persze hagyjuk egyben, ahogy a fokhagymát is, utóbbinak még a héját sem kell leszedni.
Miután kitisztult a víz, már csak annyi dolgunk van, hogy beledobáljuk a zöldségeket, olyan két kávéskanál sót, egy teáskanál szemes borsot, valamint két húsleves kockát. Ezek után levesszük a gázt annyira, hogy a leves gyöngyözve rotyogjon.
Aztán pedig várunk. Én olyan egy órát szoktam még főzni, ami alatt minden átveszi mindennek az ízét.
Csigatésztával, cérnametélttel, eperlevél tésztával tálaljuk.
Na és mit csináljunk a főtt hússal?
Aprítsuk fel (amit a felső combról és farhátról le tudtunk szedni), kockázzunk fel paradicsomot, vajretket, kígyóuborkát, póréhagymát, valamint vágjunk csíkokra néhány salátalevelet. Mindezt pedig öntözzük meg olajból, magos (vagy sima) mustárból és citromléből álló dresszinggel.
Mondom: az egyszerűség jó:-)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: