Volt szerencsém a napokban beszerezni szuflétálkákat, hála a a szupermarketek állandó ilyen-olyan akcióinak.
Na de nem is ez a lényeg, hanem hogy még mielőtt szuflét csinálnék benne, gondoltam kipróbálok valami mást, egy egyszerű, ám annál nagyszerűbb tojásos reggelit, aminek a legnagyobb előnye, hogy nem kell vele sokat pepecselni.Ha valakinek nincs szuflétálkája, akkor kisebb hőálló tálban is meg lehet csinálni. A lényeg, hogy a sütőben készül, így bírnia kell a nagyobb hőt.
Na lássuk:-)
Hozzávalók:
– tálkánként egy tojás
– egy kis darab kolbász (kb. 5 centi hosszú)
– két szelet füstölt főtt tarja
– a szál újhagyma
A fenti mennyiséget egyébként két személyre számoltam, úgyhogy ha valaki több embernek készítene, akkor értelemszerűen sokszorozza az adagot.
Elkészítés:
Még mielőtt nekiállnánk összeállítani, gyújtsuk be a sütőt a legnagyobb fokozatra.
Ezután némi zsiradékkal kenjük ki a tálkákat. Én kacsazsírt használtam most, mert éppen volt itthon, de a margarin vagy a vaj is ugyanolyan jól megteszi.
Ezután kockázzuk fel a tarját, tálkánként egy-egy szeletet, a kolbászt, karikázzuk fel az újhagymát, és rakjuk mindezeket a tálkákba.
Ezután mindegyik tálkába üssünk bele egy tojást. Szerintem a legegyszerűbb, ha először egy pohárba törjük bele a tojásokat, és onnan borítjuk a tálkába, de az ügyesebbek csinálhatják rögtön élesbe.
És mikor mindezekkel megvagyunk, egy tepsire rakjuk a kis kreálmányokat ( pusztán a könnyebb mozgatás végett), és betoljuk a sütőbe, amit abban a pillanatban leveszünk a legkisebb fokozatra (ez elég középkori módszer egyébként a részemről, mármint a a legmagasabb és legalacsonyabb fokozat állandó használata, de mivel nem valami jó a sütőm, nem nagyon van más választásom).
A tojásnak olyan negyed óra kell ahhoz, hogy tökéletesen elkészüljön, de mindenki ellenőrizze magának, mert én például kicsit lágyabban szerettem. Elképzelhető, hogy a keményebb tojáshoz húsz perc is szükségeltetik.
Miután elkészült, tányérra rakjuk a tálkákat, mellé pirítóst és zöldségeket, valamint teát kínáljunk. Nekem mániám a szép tálalás, úgyhogy én rendszeresen kidekorálom:-)