Máktorta

2012 március 25. | Szerző: |

Mivel van itthon egy raklap mákom (ezért jó – többek között -, hogy az embernek sok rokona van), gondoltam csinálok belőle valamit. Több verzió is eszembe jutott, mégis a máktorta mellett tettem le a voksom, mert csak. Ennél jobb indok most nem jut eszembe:-)

Hozzávalók:

– 15 dkg cukor

– 5 dkg méz (pont volt itthon, de ha nincs, akkor pótoljuk ki a cukrot 20 dkg-ra)

– 15 dkg finomra darált mák

– 2 ek édes morzsa (a sima zsemlemorzsa tökéletese megteszi)

– 6 tojás

– őrölt fahéj

– lekvár (az eredeti recept fekete ribizli lekvárt ír, én fekete szedret használtam. A lényeg, hogy kicsit savanykás legyen a lekvár, különben nagyon gejl lesz a végeredmény.)

Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztjuk. A cukrot megfelezzük, és egyik részét a sárgájával, másik részét pedig a fehérjével felverjük. A fehérje akkor jó, mikor nem folyik (ugye a fejünk fölé tesszük, és vagy leesik, vagy nem – micsoda izgalmak:-D), a sárgája pedig akkor, mikor kifehéredik, és kis buborékok jelennek meg benne. Nem kell megijedni, hogy ez sokáig tart, a sárgáját jellemzően tovább kell verni, mint a fehérjét.

Ezután a sárgájához hozzákeverjük a mézet (ha nem mézet használtunk, hanem cukrot, akkor ez a lépés kimarad ugye), a morzsát, a mákot, a fahéjat, majd pedig óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot, jó naaaagy mozdulatokkal.

Ha ez megvan, akkor egy viszonylag folyós masszát kapunk, amitől nem kell megijedni, szépen össze fog állni annak ellenére, hogy nincs benne liszt.

Ha mindezekkel megvagyunk, akkor kilisztezett tepsibe rakjuk. Vagy kialufóliázottba, ahogy én szoktam:-) Majd berakjuk az előmelegített sütőbe (olyan tíz percet azért nem árt előmelegíteni a legnagyobb fokozaton), levesszük a sütő hőfokát a legalacsonyabb fokozatra, és olyan negyven perc alatt készre sütjük.

A szokásos tűpróbával, illetve esetemben késpróbával ellenőrizzük, hogy nem ragad-e tészta a teszteszközre, és ha nem, akkor készen van.

Miután kész van, kivettük a sütőből, és hagytuk hűlni húsz percet, középen vízszintesen kettévágjuk a tésztát, és megkenjük a lekvárral.

Isteni finom:-)

 

 

 

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!