Rakott krumpli

2012 március 31. | Szerző: |

Mert miért éppen ez maradna ki? Ritkán áll neki az ember lánya (vagy fia, mikor ki), mert a hozzávalók főzése miatt kicsit pepecsnek tűnik, de elárulom, hogy mindennel együtt másfél óra alatt megvan, és ebből effektíven kb. 20 percet kell pepecselni, a többi megfőzi magát.

Hozzávalók:

– 5-6 szem közepes méretű krumpli (ezek a mennyiségek egyébként egy közepes méretű jénaira vannak)

– 6 tojás

– 1 szál kolbász (ez lehet száraz, puha, csípős, édes, tök mindegy, a lényeg, hogy ne lecsókolbász legyen)

– 1 nagy fej vörös hagyma

– 1 nagy tejföl

– só, bors, egyéb fűszerek ízlés szerint

Elkészítés:

Ez is irtó bonyolult lesz. Először is felrakjuk főni a krumplit és a tojást. Én mindegyiket forrásban lévő vízbe szoktam feltenni, a krumplit héjával együtt. Így kb negyed óra kell nekik, hogy a tojás kemény, a krumpli pedig puha legyen.

Miközben ezek fődögélnek, mindösszesen annyi dolgunk van, hogy felvágjuk a hagymát vékony szeletekre. Én félbe szoktam vágni a fej hagymát, és csinos kis félköröket szoktam szelni. A kolbászt pedig fél centis karikákra érdemes felvagdosni.

Ha minden felvágtunk, akkor már csak annyi dolgunk van, hogy bekeverjük a tejfölt. Én a dobozában szoktam először villával fellazítani, folyósra keverni, és utána állok csak neki megfűszerezni. Egy nagy tejfölhöz véleményem szerint kell egy kk só, ugyanennyi bors, és az én személyes kedvencem, a provence-i fűszerkeverék, ebből mehet egy teáskanálnyi is. Akinek utóbbi nincs otthon, az helyettesítheti oregánóval-bazsalikommal-majorannával. Ezek annyira nem a magyaros vonalat erősítik, de hihetetlen finom lesz tőle az egész.

Miután megfőtt a krumpli és a tojás, óvatosan meghámozzuk mind a kettőt. Én rendszeresen megégetem magam, de nem is én lennék, ha nem így lenne. Miután meghámoztuk mind a kettőt, felkarikázzuk őket.

Most már begyújthatjuk a sütőt, legmagasabb fokozatra.

Aztán nekiállhatunk rendezgetni. Először egy sor krumpli, aztán egy sor hagyma, tojás, majd kolbász, végül pedig fűszeres tejföl. Ne akarjunk hermetikusan lezárt sorokat gyártmányozni, elég ha csak úgy nagyjából elkülönülnek. Ezt a műveletet addig ismételjük, amíg el nem fogynak a hozzávalók, vagy el nem fogy a hely a tálban. A lényeg, hogy a tetején mindig tejföl legyen.

Ha ezzel megvagyunk, a tálat bedobjuk a sütőbe, levesszük a hőfokot a legalacsonyabbra, és olyan 20-25 perc alatt összesütjük.

Akkor van kész, amikor a tejföl a tetején kicsit “megkötött”.

(Ha megmaradna valami a hozzávalókból, akkor rakjuk bele őket egy kisebb hőálló tálba, és gyártsunk mini-rakott krumplikat:-) Jópofa, és pocsékba sem megy semmi.)

 

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!