Smarni
2011 február 20. | Szerző: LadyEdna |
Emlékszem évekkel ezelőtt valamelyik gyorskaja gyártó piacra dobott egy császármorzsa márkát, amire én azonnal rá is haraptam. Volna. Ugyanis mivel falun laktunk, éppen abban a pillanatban igen nehéz lett volna beszerezni, márpedig étel terén olyan vagyok, hogy add Uram, de azonnal. Szóval előszedtem otthon az egyik szakácskönyvünket, hátha találok receptet. És igen, találtam, ezért neki is álltam kapásból megcsinálni. Azóta a smarnim közkívánat tárgya, és testvérem például, aki híresen finnyás, csak ezt hajlandó megenni.
Hozzávalók mondjuk négy személyre (az adag növelésénél vagy csökkentésénél mindig a tojásokat vegyük alapul: pl. 3 tojás, akkor mindenből három kell, és így tovább)
-
6 tojás
-
6 dl tej
-
6 dl liszt
-
1 csomag vaníliáscukor
-
1 csipet só
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgáját a tejjel, vaníliáscukorral , sóval és a liszttel simára keverjük. Ezután kemény habbá verjük a tojásokat, a fehérjét széles mozdulatokkal belekeverjük a sárgájába, úgy, hogy ne törjük össze.
Lényegében majdnem olyan, mint a palacsintatészta, csak itt a fehérjét fel kell verni, mert ettől fog szépen megemelkedni egy kicsit, és nem lesz olyan lapos, mint a palacsinta.
Miután ezzel megvagyunk, serpenyőben olajat hevítünk, és egy-két merőkanálnyi adagot sütünk meg egyszerre. Én hagyni szokat az elején, hogy az alja kicsit megpriuljon, mert így utána könnyebb darabolni a serpenyőben, és így szép morzsás lesz. Addig kell sütni, míg szép aranybarnák nem lesznek a kis morzsadarabok.
És ennyi a ngy trükk. Ha nincs kedvem sokat bíbelődne vele, akkor nem verem fel külön a fehérjét, de a tökéletes eredmény érdekében azért muszáj, mert így lesz az igazi.
Tálalhatjuk porcukorral, lekvárral. Lakótársam megjegyezte, hogy mazsolával szereti, és pont mikor kezdtem volna aggódni, hogy nem ízlik neki, akkor vettem észre, hogy már harmadszorra markol bele a még forró édességbe:-) Szóval még ezt a kritikust is megnyertem magamnak.
Hideg napokon egyébként kimondottan üdítő édesség, tévé előtt egy nagy pohár tejjel.
Jó étvágyat:-)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
Nem vagyok édesszájú, de ebből egy jó nagy adaggal ettem meg:D